Piercing verzorging: hoe pak je dit aan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Piercing verzorging. Het belangrijkste element wanneer je een piercing hebt. Een piercing is ten slotte niets meer dan een wond waar een sieraad in geplaatst wordt. In dit artikel gaan we kijken hoe je jouw piercing het beste verzorgt, hoe je een piercing ontsteking voorkomt en wat je moet doen als je piercing wél ontsteekt.

Hoe pak je piercing verzorging aan

Piercing verzorging in de basis is eigenlijk vrij simpel. Schoonhouden en voorkomen dat er bacteriën inkomen is de kern. Veel personen willen heel vaak aan hun nieuwe piercing zitten. Even voelen, draaien en laten zien. Dat begrijpen wij, maar dit is de nummer 1 oorzaak van ontstoken piercings.

Je handen zijn namelijk een bron van bacteriën. Je raakt dagelijks dingen aan, je bent bezig met je handen en zonder dat je het weet wordt dit een verzamelplaats voor bacteriën. Als je vervolgens aan je piercing zit dan verplaatst je al deze schadelijke bacteriën in de wond met als gevolg dat het kan ontsteken. Van je piercing afblijven is dus essentieel!

Schoonhouden en basis hygiëne is heel belangrijk. Wij adviseren om de piercing zeker twee keer per dag te wassen. Ons advies is om dit onder de douche te doen. Je hebt tijdens het douchen namelijk schone handen en dit is de meest logische plek om je piercing schoon te maken.

Hoe maak je een piercing schoon?

Wanneer de piercing genezen is kun je de piercing het beste verwijderen onder de douche. Op die manier kun je het sieraad volledig schoonmaken. Wanneer je de piercing niet kunt verwijderen, zoals bij nieuwe piercings, dan is het zaak dat je gaat ‘spelen’ met de piercing. Dit houdt in dat je de piercing draait, beweegt en waar mogelijk zoveel mogelijk water en zeep in de wond te brengen.

Schoonmaken doe je uitsluitend met schone handen. Het is niet verstandig om dit zonder gewassen handen te doen, omdat je dan de kans hebt om de wond te vullen met bacteriën die daar niet horen. Vandaar dat wij de douche adviseren.

Heb je sterilon nodig om de piercing schoon te maken?

Dit is niet nodig. Sterilon is een agressieve schoonmaakmiddel voorzien van een hoog alcoholgehalte. Dit doodt bacteriën. Nu denk je misschien dat dat juist goed is, maar het doodt ook goede bacteriën die nodig zijn voor de genezing van de wond. Vaak wassen met sterilon kan er dus zelfs voor zorgen dat de genezing langer duurt dan nodig. En dat is natuurlijk zonde.

Betekent dit dat je nooit sterilon moet gebruiken? Dat is ook weer niet het geval. Wanneer je piercing/wond erg vies is dan kun je wel sterilon gebruiken voor een complete reiniging. Doe dit echter niet te vaak. We adviseren om dit hooguit 1x in de week te doen, maar er zijn alternatieven die de wond ook prima schoonhouden.

Alternatieven voor sterilon

We adviseren eigenlijk altijd om een warme zoutoplossing te gebruiken. Het voordeel aan een zoutoplossing is dat het niet zo agressief is als sterilon, maar het de piercing en wond ook compleet reinigt. Verder heeft het vele voordelen zoals het verminderen van een geïrriteerde huid, het zorgt voor een betere doorbloeding en het is een natuurlijk product.

We adviseren echter niet om je standaard keukenzout te gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten zout die een veel beter alternatief zijn voor keukenzout. Denk hierbij aan minerale zout of zeezout. Dit is namelijk een stuk natuurlijker en rustiger dan keukenzout. 

Wil je dus voor een langere periode een schoonmaakmiddel gebruiken? Kies dan voor een zoutoplossing in warm water. Dit is namelijk een prima manier om je piercing schoon te maken. Tevens kun je dit ook voor een langere tijd doen zonder irritaties. Een voordeel wat je bij een alcoholhoudende vloeistof niet hebt.

Een ontstoken piercing, wat nu?

Zelfs als je alle bovenstaande tips hebt gevolgd kan het voorkomen dat je piercing gaat ontsteken. Dit is nooit prettig, want het doet zeer en het ziet er niet heel fris uit. We vertellen je alles over een ontstoken navelpiercing in een ander artikel. We hebben daar een complete uitleg aan toegewijd zodat je precies weet wat je moet doen wanneer je navelpiercing ontstoken is. Voor de meeste piercings gelt dat de verzorging en handelinge gelijk zijn.

Conclusie piercing verzorging

Als je het tot hier hebt gered dan heb je een flinke basis betreffend piercing verzorging. In de kern is het dus heel simpel. Zo min mogelijk met ongewassen handen aan je piercing zitten, je piercing goed schoonhouden, een goede hygiëne is belangrijk en schoonmaken met een zoutoplossing of normale zeep heeft de voorkeur op sterilon. Houdt je aan deze tips en je piercing zal prima genezen en je zult er weinig tot geen last van hebben.

Meer weten over Piercingwereld? Bekijk dan ook eens:

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Onze klantbelofte

Wij snappen dat jij een trendzetter bent. Je wilt er op je best uit zien met de mooiste piercings. Dat is ons doel en daarom doen wij deze klantbelofte.

100% tevredenheid

Niet tevreden met je piercing? Dan ruilen wij 'm toch gewoon?

Snelle verzending

Geduld is een schone zaak, maar niet bij ons. Gewoon snel verzenden

Kwaliteitspiercings

Alleen sieraden die aan alle normen voldoen. Kwaliteit gegarandeerd

Fijne klantenservice

Soms heb je wat vragen. Op dat moment staan wij voor je klaar

Meer inspiratie

Blijf op de hoogte van de vetste piercingtrends, producten, acties en meer!