Een ontstoken navelpiercing is niet prettig. Het doet zeer en het ziet er niet mooi uit. In dit artikel lees je tips en uitleg over wat je het beste kunt doen bij een ontsteking in je navel. 

Geen tijd om te lezen? Dit is de kern

  • Een ontstoken navelpiercing ontstaat bij het onhygiënisch laten zetten of bij een slechte verzorging
  • Schoon houden en niet met ongewassen handen aan zitten is je nummer een prioriteit
  • Bij een ontstoken navelpiercing is directe actie vereist: neem contact op met je piercer!
  • Probeer de piercing niet zelf te verwijderen, maar laat dit doen door een professional
  • Een grotere sieraad of verwijdering van de piercing is vaak de oplossing

Schoonhouden en met ongewassen handen afblijven is de kern van een goede verzorging.

 

Hoe ontstaat een ontstoken navelpiercing?

Er zijn doorgaans twee oorzaken voor het ontstaan van een ontsteking in jouw navelpiercing. In het eerste geval kan het ontstaan wanneer de piercing onprofessioneel is gezet.

Wanneer de ruimte, handschoenen of het apparatuur niet steriel is kan dit ervoor zorgen dat er tijdens het piercen micro organismen de wond betreden. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat er tijdens het genezingsproces een ontsteking ontstaat.

Het is daarom van belang dat je jouw piercing door een professionele piercer laat zetten. Hij of zij zal namelijk nooit een piercing zetten wanneer de piercing studio, apparatuur of sieraden niet volledig schoon zijn.

De tweede oorzaak is een slechte verzorging gedurende en na het genezingsproces. Veel personen hebben de neiging om aan de navel piercing te zitten wanneer het net nieuw is. 

Handen zijn echter een bron van bacteriën. Sterker nog, je handen hebben de meeste bacteriën van heel je lichaam. Het aanraken van de piercing of wond met ongewassen handen is dus te allen tijde het strengste afgeraden.

Conclusie: De vuistregel is dat er gedurende (en na) het genezingsproces zo min mogelijk bacteriën in aanraking met het sieraad en de wond mogen komen. Kies tevens altijd een professionele piercer.

Navelpiercing verzorging

Een helende piercing vereist op z’n minst dagelijkse schoonmaak. Wij adviseren om tijdens het douchen je piercing goed schoon te maken met gewassen handen en zeep. Dit is een perfect moment, omdat je dan in een schone omgeving zit.

Nauwelijks of niet schoonmaken van een piercing(wond) kan dus ontstekingen veroorzaken. Met een piercing is het daarom nog belangrijker om regelmatig te douchen. Heb je veel gezweet? Of een lange dag / nacht gehad? Spring dan even onder de douche, zodat je piercing wond in ieder geval goed schoon is. Ook na het stappen. ????

Een navelpiercing kan lastig zijn in combinatie met bepaalde kledingstukken zoals een hoge broek of rok. Het is dan ook slim om de piercing af te plakken met een pleister gedurende de genezingsperiode, zodat je broek of rok de wond niet kan vervuilen of irriteren.

Je doet er verstandig aan om alcoholdoekjes mee te nemen wanneer je op een plek komt waar je vies wordt en niet snel kan douchen. Denk bijvoorbeeld aan (meerdaagse) festivals. Op die manier kun je in ieder geval jouw piercing en navel schoonhouden.

Conclusie: algemene hygiëne, schoon houden, niet aan zitten en bescherming van de wond zijn essentieel voor een veilige piercing en een gezonde heling.

Ontstoken navelpiercing; wat nu?

Het is zo ver. Je navelpiercing begint te ontsteken. Het gaat opzetten, zweren en doet pijn. Een akelig gevoel wat niet snel zal stoppen als je geen actie onderneemt.

De eerste stap is om met gewassen handen de piercing en de wond zo goed mogelijk schoon te maken. Je moet zoveel mogelijk vuil en bacteriën verwijderen om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt.

Direct hierna neem je contact op met je piercer om z.s.m. een afspraak in te plannen. Laat hier niet te veel tijd overheen gaan. Een professionele piercer kan namelijk beslissen wat de beste vervolgstappen zijn.

In sommige gevallen ben je er op tijd bij en volstaat een extra goede verzorging met de juiste middelen. Soms moet er een groter sieraad in zodat de wond wat meer ruimte krijgt om op te zetten. Helaas moet de piercing er soms ook volledig uit. Doe dit absoluut niet zelf en laat dit door een professional doen.

Laat jouw piercer na de wond kijken en beslissen wat de beste actie is tot een goede genezing. Zij hebben vaak jaren ervaring en kunnen hier het beste mee omgaan. 

Conclusie: Reinig de wond en het sieraad. Neem direct contact op met je piercer en blijf van de ontsteking af met ongewassen handen. Verwijder de piercing niet zelf om onnodige schade te voorkomen.

Een ontsteking van je navel voorkomen

Je bent het beste af als je een ontsteking kan voorkomen. Je kunt dan namelijk gewoon je piercing houden en lekker shoppen voor nieuwe nieuwe navelpiercings.

Kies altijd voor een goede professionele piercer die GGD gekeurd is. Bekijk of de studio en het apparatuur allemaal schoon is en informeer je op voorhand over de piercing zodat je weet wat je te wachten staat.

Schoonmaken en schoonhouden zijn de kern van een goede genezing. Dagelijks een keer wassen met zeep. Vaak denken mensen dat overmatig gebruik van sterilon of andere heftige alcoholische schoonmaakmiddelen noodzakelijk zijn, maar dit is zeker niet het geval.

Sterilon dood namelijk ook alle goede bacteriën wat een genezing weer kan vertragen. Laat je door de piercer adviseren in welke frequentie je deze middelen kunt gebruiken.

Houdt altijd schoonmaakdoekjes bij de hand voor als de piercing onverwachts vies wordt en het allerbelangrijkste is om met je ongewassen handen van de wond af te blijven.

Onstoken navelpiercing: veelgestelde vragen

  • Hoe lang duurt een ontsteking? Dit verschilt per persoon en per ontsteking. Bij snelle actie en een goede behandeling kan het relatief snel weer voorbij zijn. Bij geen actie of een slechte verzorging kan het wel tot een paar weken duren. Met alle gevolgen en risico’s vandien.
  • Moet ik sterilon gebruiken? Hoewel sterilon bacteriën doodmaakt is overmatig gebruik streng afgeraden. Het dood namelijk ook goede bacteriën wat de genezing vertraagt.
  • Kan ik de piercing houden? Dit moet door een professionele piercer besloten worden. Vaak kan dit wel, maar dit afhankelijk van de ontsteking.
  • Hoe voorkom ik een ontsteking? Een professionele piercer en een goede nazorg zorgen ervoor dat een piercing niet ontsteekt.

Slotwoord

We hopen je met dit artikel wat meer duidelijkheid te geven over de oorzaken, gevolgen en oplossingen bij een ontstoken navelpiercing. We hopen in ieder geval  dat je geen ontstekingen gaat krijgen en als dit wel het geval is dat je zo snel mogelijk geneest! 

Wil je een navelpiercing kopen? Dat kan bij ons. We hebben een flinke collectie sieraden die uitgekozen op basis van kwaliteit en veilige materialen. Op die manier ben je altijd verzekerd dat je sieraad in orde is. Interesse in andere soort piercings? Je kunt bij ons terecht voor o.a.