Dermal piercing: Uitleg en Verzorging

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een micro dermal, ook wel Skinplate genoemd is een piercing die vast groeit in je huid. Waar een ‘normale’ piercing zoals bijvoorbeeld een tongpiercing of oorbel, echt door je huid heen gaat en er aan de andere kant weer uitkomt, is de skinplate een piercing die vastgroeit in je huid.

Tijdens het plaatsen word er een klein plaatje onder je huid gezet, langer aan de ene kant en korter aan de andere kant. Aan de bovenkant van het plaatje zit een staafje met schroefdraad, deze steekt boven je huidlaag uit. Op het schroefdraad kan je een mooi plaatje of steentje draaien. 

We willen in dit artikel wat dieper in gaan op de verzorging van je piercing:  als allereerst zeggen wij altijd; blijf er zo veel mogelijk vanaf, dan gaat de genezing het snelst. Áls je dan toch aan je piercing wil zitten voor bijvoorbeeld de verzorging, doe dit met schone handen in een schone omgeving 

Neem ten slotte gerust een kijkje in ons assortiment dermal piercings. We hebben ze al vanaf €4,99!

Verzorging dermal piercing

Voor de verzorging van micro dermal/skinplate adviseren wij het volgende: 

 • Verschoon regelmatig je beddengoed, schone lakens en kussenslopen bevatten minder huiddeeltjes, haartjes en bacteriën die er voor kunnen zorgen dat ontstekingen en irritaties eerder voorkomen.  
 • Douchen is veiliger dan badderenbadwater bevat meer bacteriën en door warm water gaat het korstje van de wond weken, waardoor er vuiligheid in kan lopen. Wil je toch gebruik maken van een bad, spoel je piercing daarna goed af en probeer ook een watervaste pleister te gebruiken om het binnendringen van vuil zoveel mogelijk tegen te gaan. 

 • Mocht je een piercing of micro dermal in je hand of onderarm hebben laten plaatsen, draag dan handschoenen tijdens afwassen, poetsen of haren wassen etc. 

 • Vaker dan 1 keer per dag draaien tijdens het douchen aan je piercing is niet nodig, ook hierdoor open je het wondje constant en kan er dus vuiligheid in komen, vrijwel hetzelfde effect zoals hierboven beschreven wanneer je in bad gaat.  

 • Wanneer je wel mag draaien aan je piercing is tijdens het douchen/schoonmaken van je piercing, was deze dan gewoon mee met de rest van je lijf en spoel vervolgens alle zeepresten goed weg.  

 • Na het douchen droogdeppen met een tissue of schone katoenen doek. Met een badhanddoek verspreid je misschien meer bacteriën dan nodig en er zitten ook kleine lusjes aan waar je piercing in kan blijven vasthaken, auw!  
 • Draag zo lang mogelijk een hechtpleister, haal deze er voorzichtig af nadat je piercer heeft aangegeven dat dit verantwoord is! 

 • Draag een ook zoveel mogelijk een pleister over je piercing heen om de piercing rust te geven, schurende kleding of hakende bh-bandjes zorgen voor extra beweging waardoor je huid littekenweefsel kan aanmaken en dit zorgt er voor dat je piercing eerder uitgroeit. Na een week of 3 zit je piercing al behoorlijk vast in je huid en kan je er voor kiezen om je piercing alleen tijdens het slapen en sporten af te plakken.  

 • Vermijd make-up, lotions en ander soort verzorgingsproducten rondom je skinplate. 

 • Hang geen bedeltjes, touwtjes en andere objecten aan je piercing. Let bijvoorbeeld ook op met kettingen, lange haren of kanten kledingstukken.   

 • Extra tips:  neem voedingssupplementen die bijdragen aan huidherstel, drink extra water en eet extra vitamines. Stress verstoort het genezingsproces met 40% dus probeer dit te voorkomen. Zorg voor voldoende slaap, dit stimuleert de genezing juist.  

Onsteking dermal piercing: wat te doen?

Stel nu dat je bovenstaande allemaal gedaan hebt– of juist niet en je wond ontsteekt toch, wat dan?  

Sowieso is het goed om te weten dat je lichaam ook goede bacteriën heeft die nodig zijn om je wond te laten genezen, bij overmatig schoonmaken haal je deze bacteriën weg. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van alcohol vanaf 70% of sterilon. Eigenlijk hoef je je piercing maar één keer per dag te wassen onder de douche en verder is het slim om er zoveel mogelijk vanaf te blijven.  

Ook wanneer je je piercing wilt showen aan anderen, kun je best je kledingstuk wat opzij halen om je piercing zichtbaar te maken, maar zit er dan niet met je vingers aan en laat anderen de piercing ook niet aanraken. Verder bestaan er op de markt allerhande schoonmaakmiddeltjes voor je piercing, gebruik dit alsjeblieft zo min mogelijk, hier zitten vaak veel parfums en alcoholhoudende producten in.  

Gebruik tijdens je dagelijkse schoonmaak gewoon water en zeep. Je kan altijd nog één of twee keer per week een borrelglaasje vullen met wat afgekoeld gekookt water en deze op zijn kop op je piercing zetten, zo weekt het korstje los, dringt het zout door in je huid en maakt dit de wond aan de binnenkant schoon. Uiteraard kun je ook gewoon zoutwateroplossing bij de apotheek halen 😊  

Bij overmatige ontstekingen, eruit groeien van je piercing, kwijtraken van je sieraad of het opentrekken van je huid, raden we je aan contact op te nemen met je piercer om de situatie op dat moment goed te kunnen beoordelen voor passend advies. 

Verder is het volkomen normaal dat je piercing in de eerste dagen opgezet is, misschien wat nabloedt of geïrriteerd en rood is. Besef goed dat je een gaatje in je lijf hebt laten maken om hier een sieraad in te laten plaatsen. Ondanks dat dit in een schone omgeving met steriele naalden is gebeurd, moet je lichaam hier flink aan wennen en doet dit er vaak alles aan om het uit je lichaam te drijven. Als jij goed voor je piercing zorgt zal je lichaam de piercing eerder accepteren waardoor de piercing mooi zal genezen.

De kern is het volgende: het is belangrijk dat deze piercing goed in je huid kan hechten en dit kan dus met zo veel mogelijk rust en af en toe schoonmaken. 

Heel veel succes en hopelijk kan jij binnenkort de show stelen met je nieuwe piercing! 

Ook wanneer je op zoek bent naar een tongpiercing, helixpiercing of tragus piercing ben je bij Piercingwereld aan het juiste adres.

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Onze klantbelofte

Wij snappen dat jij een trendzetter bent. Je wilt er op je best uit zien met de mooiste piercings. Dat is ons doel en daarom doen wij deze klantbelofte.

100% tevredenheid

Niet tevreden met je piercing? Dan ruilen wij 'm toch gewoon?

Snelle verzending

Geduld is een schone zaak, maar niet bij ons. Gewoon snel verzenden

Kwaliteitspiercings

Alleen sieraden die aan alle normen voldoen. Kwaliteit gegarandeerd

Fijne klantenservice

Soms heb je wat vragen. Op dat moment staan wij voor je klaar

Meer inspiratie

Blijf op de hoogte van de vetste piercingtrends, producten, acties en meer!